Powered By Blogger

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Ο Ντένης Αντύπας "μαρτυράει" τον Λαμπράκη!


To «Βυζάντιο» του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη σκιαγραφείται στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Ντένη Αντύπα με τίτλο "Σσστ!.. Ο Χρήστος Λαμπράκης κοιμάται / Η άνοδος και η πτώση της πιο αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του 20ου αιώνα στην Ελλάδα". Ο Αντύπας φωτίζει μέσα από ένα παζλ προσωπικών αναμνήσεων την προσωπικότητα του εκδότη, του τελευταίου από τους παραδοσιακούς του Τύπου. Όπως σταχυολογούμε (γιατί δεν έχουμε - ακόμη - διαβάσει το βιβλίο) πρόκειται για ένα συναρπαστικό αφήγημα για τον Χρήστο Λαμπράκη, τον εκδότη που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένας άλλος στην Ελλάδα.
Ο συγγραφέας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το Μεγάλο Αφεντικό, καθώς.... κατείχε επιτελικές θέσεις στο ΔΟΛ, και έχει την άνεση να μιλήσει άφοβα και νηφάλια για έναν άνθρωπο που είχε εξουσία και την ασκούσε με απολυτότητα.
Στο βιβλίο σκιαγραφείται η χαρακτηριστική ατμόσφαιρα του ΔΟΛ, με τις ίντριγκες και τις συμπεριφορές μεταξύ δουλοπρέπειας και λιθοβολισμού, τις αζημίωτες σχέσεις με τους πολιτικούς, τη μεθυσμένη αλαζονεία της εποχής του χρηματιστηριακού μπουμ, τον Ψυχάρη σε ρόλο μπουλντόγκ και λοχαγού, τους διάττοντες αστέρες και την τελική μαραμένη εικόνα ενός δημοσιογραφικού οργανισμού που αναζητά επειγόντως το ρευστό ενός επιχειρηματία -όποιου να 'ναι.
Το αφήγημα, όπως αναφέρει η Lifo, έχει την απλότητα και τη ρώμη ενός καλού ρεπορτάζ, διαβάζεται μονορούφι και σίγουρα δεν θα το δείτε να παρουσιάζεται σε κανένα καθεστωτικό μέσο.
Ο Ντένης Αντύπας καταγράφει το πώς έδινε τις εντολές ο Λαμπράκης, ποιος ήταν ο ρόλος του Σταύρου Ψυχάρη και τι συνέβη με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Επίσης, όπως αναφέρει το press-gr, καταγράφει ποια στάση κράτησαν σε διάφορες δύσκολες φάσεις του ΔΟΛ ο Λέων Καραπαναγιώτης, ο Χάρης Μπουσμπουρέλης, ο Λεωνίδας Ζενάκος και ο Γιάννης Καρτάλης.
Ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει το τι ήθελε ο Γιάννης Πρετεντέρης, το πώς απολύονταν στελέχη και πώς άλλαζαν οι ισορροπίες με τα διάφορα πρόσωπα, ποιος δημοσιογράφος την ...πάτησε γιατί δεν δέχτηκε να βάλει στο γραφείο του τη φωτογραφία του Δημήτρη Λαμπράκη, πώς "κλείνονταν" οι χορηγίες από μεγάλους επιχειρηματίες για το Μέγαρο Μουσικής, τι έγινε την εποχή του Χρηματιστηρίου και άλλα πολλά που μέχρι τώρα παρέμεναν μυστικά.
Ο συγγραφέας καταθέτει τις εμπειρίες του για "το πιο μισητό και ταυτόχρονα το πιο αγαπητό δημόσιο πρόσωπο στην Ελλάδα του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα και στην αρχή της νέας χιλιετίας", όπως χαρακτηρίζει τον Χρήστο Λαμπράκη...

Y.Γ. Ο Ντένης Αντύπας, έζησε τον Χρήστο Λαμπράκη ως αρχισυντάκτης του Βήματος και ως διευθυντής Σύνταξης του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Υ.Γ.1 Το βιβλίο "Σσστ!.. Ο Χρήστος Λαμπράκης κοιμάται" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Από το zoornalistas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου