Powered By Blogger

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Αυτά δεν είναι τρίχες...

Υγεία των μαλλιών:

Η εμφάνιση και η υγεία των μαλλιών σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα της διατροφής, με την τριχόπτωση να αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική περίπτωση για τις συνέπειες της κακής διατροφής στα μαλλιά.

Το κεφάλι κάθε ανθρώπου διαθέτει κατά μέσο όρο 200.000 τρίχες. Κάθε μέρα φυσιολογικά χάνουμε 80-100 τρίχες, οι οποίες όμως αναπληρώνονται. Η τριχόπτωση, που προσβάλλει το 80% των αντρών και μία στις τρεις γυναίκες, αρχίζει όταν διαταράσσεται η ισορροπία και πέφτουν περισσότερες τρίχες από όσες βγαίνουν. Η πιο σημαντική αιτία της είναι η κακή διατροφή, που έχει σαν συνέπεια να μην παίρνουν οι τρίχες των μαλλιών όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται να αναπτυχθούν σωστά.

Τι χρειαζόμαστε για γερά μαλλιά;

·Σίδηρο. Τόσο η τριχόπτωση όσο και τα λεπτά και αδύναμα μαλλιά συχνά αποτελούν ένδειξη έλλειψης σιδήρου, πλούσιες πηγές του οποίου είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας (να προτιμάτε το άπαχο), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι φακές.

·Μελέτες έχουν δείξει πως το 72% των γυναικών με τριχόπτωση πάσχουν από έλλειψη σιδήρου.

·Να θυμάστε ότι ο σίδηρος των ζωικών τροφίμων απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό και ότι η βιταμίνη C (υπάρχει στα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο και σε άλλα φρούτα και λαχανικά) διευκολύνει την απορρόφησή του. Αντιθέτως, καφές και τσάι τη δυσχεραίνουν, οπότε δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί ή αμέσως μετά το φαγητό.

·Υγρά. Τα μαλλιά μας αποτελούνται κατά 25% από νερό και επομένως χρειάζεται η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού για να διατηρούνται (και αυτά) ενυδατωμένα.

·Πρωτεΐνες. Αποτελούν τη βάση των μαλλιών και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.

Το περίπου 20% των καθημερινών θερμίδων μας πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες – κυρίως από ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και άπαχο κρέας.

·Ψευδάργυρος. Είναι απαραίτητος για την υγεία των μαλλιών, καθώς συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών και επομένως παίζει ρόλο στην υγιή ανάπτυξή τους.

·Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά και τα μανιτάρια.

·Παντοθενικό οξύ, πυριδοξίνη και βιοτίνη. Είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων, από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας.

·Το γιαούρτι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί και τα αβγά είναι πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες.

«Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υγεία των μαλλιών μας. Βέβαια, όταν η τριχόπτωση οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ορμονικούς ή στη λήψη κάποιων φαρμάκων, τότε ακόμα και η πιο ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να αναστείλει το φαινόμενο»

Γεωργία Ίσαρη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτις, Νοσοκομείου «Αττικόν.

Απο το ένθετο "ταχυδρόμος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου