Powered By Blogger

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ανυποταξία

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ
Σύμφωνα με το νόμο η ανυποταξία σαν αδίκημα αρχίζει μια ημέρα μετά τη μη κατάταξη.
Η ανυποταξία διακρίνεται σε ανυποταξία ειρήνης, γενικής επιστράτευσης και πολέμου, ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα κατα την μη κατάταξη. Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα βρισκόταν σε κατάσταση επιστράτευσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η άρση της κατάστασης επιστράτευσης έχει σημαντικότατες συνέπειες για παλιούς και νέους ανυπότακτους. Η ανυποταξία μετατράπηκε σε πλημμέλημα - ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΕΝΤΑΛΜΑ- ΔΕΝ τιμωρείται με φυλάκιση. Στην περίπτωση που ο ανυπότακτος έχει λευκό ποινικό μητρώο μιλάμε πια για ποινή με αναστολή, δηλαδή φεύγεις από το στρατοδικείο χωρίς άλλα παρατράγουδα. Στην χειρότερη των περιπτώσεων θα επιβληθεί μία εξαγοράσιμη ποινή.
Η περίπτωση του γνωστού αντιρρησία Λάζαρου Πετρομελίδη είναι ενδεικτική: μετά από χρόνια καταδικάστηκε σε ποινή με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος. Παράλληλα, το στρατοδικείο αποφάσισε, δημιουργώντας νομολογία που αργότερα έγινε και νόμος, ότι όλοι οι ανυπότακτοι, ανεξάρτητα από το πότε άρχισε η ανυποταξία του, θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για περίοδο ειρήνης.
Η ανυποταξία διαχωρίζεται επίσης σε ανυποταξία εσωτερικού και εξωτερικού, ανάλογα με το που βρίσκεται ο ανυπότακτος τη στιγμή της μη παρουσίασης. Στους ανυπότακτους εξωτερικού υπάγονται και οι «εσωτερικοί» που μετά την κήρυξή τους αναχώρησαν στο εξωτερικό. Οι ανυπότακτοι εξωτερικού δικαιούνται διαβατήριο, οι του εσωτερικού όχι (περισσότερα στη σελίδα για τα ταξιδιωτικά έγγραφα).
Τα θέματα της αναζήτησης των ανυποτάκτων από τις αστυνομικές αρχές ρυθμίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα 141/91 που ρυθμίζει τις αρμοδιότητες του προσωπικού του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης
Η ανυποταξία αίρεται με τη σύλληψη / παρουσίαση στις αστυνομικές και στρατολογικές αρχές ή όταν περάσεις τα 45 χρόνια που είναι και το όριο ηλικίας των στρατεύσιμων. Ο ανυπότακτος που συμπλήρωσε το 35ο έτος ηλικίας μπορεί επίσης να υπηρετήσει 30 μέρες «θητεία» και να εξαγοράσει το υπόλοιπο. Τότε αίρονται όλες οι συνέπειες της ανυποταξίας.
Εάν καταδικαστείς αμετάκλητα για ανυποταξία στερείσαι των δικαιωμάτων του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δεν μπορείς επίσης να διοριστείς στο δημόσιο. Η αμετάκλητη καταδίκη για ανυποταξία είναι σπάνιο φαινόμενο, είτε γίνεται μετά από πολλά χρόνια μετά τη μη κατάταξη, είτε δε γίνεται καθόλου.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ
Μητρώα
Με το που γεννήθηκες άνδρας και γράφτηκες στα μητρώα αρρένων ανήκεις στο στρατό! Το κράτος ξέρει ότι υπάρχεις!
Λίγοπ πριν τα 18 σου χρόνια περνάς περιοδεύον. Πας στο οικείο στρατολογικό γραφείο και δηλώνεις τη διεύθυνσή σου και άλλα στοιχεία. Ξέρουν τότε ότι ζεις ακόμα και ότι έρχεται η ώρα σου. Αν δεν πάρεις μέρος στη διαδικασία μπορεί και να κηρυχθείς ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ και να διαγραφείς από τα στρατολογικά μητρώα.
Σημείωμα κατάταξης
Λίγο μετά την λήξη της αναβολής σου (εξαρτάται απο το πότε είναι η επόμενη σειρά, μάθε περισσότερα από το στρατολογικό σου γραφείο) το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα επισκέτεται την διεύθυνση που δήλωσες όταν πέρασες περιοδεύων και σου παραδίδει το Σημείωμα Κατάταξης που αναφέρει που και πότε πρέπει να παρουσιαστείς. Συνήθως έρχονται στο σπίτι σου. Άλλοτε πάλι σε τηλεφωνούν και σου ζητάνε να το παραλάβεις από το αστυνομικό τμήμα. Τα όργανα της τάξης έχουν, βλέπεις, σημαντικότερα καθήκοντα!
Το σημείωμα κατάταξης μπορεί να το παραλάβει για λογαριασμό σου και κάποιος δικός σου. Εάν δεν έχεις σκοπό να καταταγείς ή είσαι στο εξωτερικό είναι καλό να δηλώσουν ότι είσαι κάτοικος εξωτερικού. Τα πράγματα είναι πιο χαλαρά τότε. Είναι πιθανόν να ζητηθούν αποδεικτικό (βεβαίωση σπουδών από πανεπιστήμιο του εξωτερικού πχ), μπορεί πάλι να αρκεστούν και σε μια υπέυθυνη δήλωση. Κρατήστε αντίτυπα. Εάν -παρ’όλα αυτά- σε καταγράψουν σαν ανυπότακτο εσωτερικού (διερεύνησε το τι έγινε με το στρατολογικό σου γραφείο) έχεις τουλάχιστον κάνει σχετικές ενέργειες για να αποδείξεις το αντίθετο.
Αν έχουν χαθεί τα ίχνη σου (πχ αν οι γονείς σου δηλώσουν ότι εξαφανίστηκες και δεν ξέρουν αν ζείς ή αν πέθανες ή αν αλλάξατε διεύθυνση οικογενειακώς και κανείς δεν ξέρει τι απογίνατε) και εφόσον πιστοποιείται από τις αρμόδιες δημοτικές ή κοινοτικές και από τις αστυνομικές αρχές ότι δεν έχεις δώσει κανένα σημείο ζωής και ότι είσαι πρόσωπο άγνωστης διαμονής ή τύχης τότε ακολουθείται η διαδικασία διαγραφής από τα στρατολογικά μητρώα εφόσον θεωρείσαι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ.
Οι περισσότεροι «ψαγμένοι» αρνητές στράτευσης αλλάζουν διεύθυνση.

Κήρυξη σε Ανυποταξία
Αν ξέρουν που είσαι και δεν παρουσιαστείς μπορεί να σε καλέσουν για κουβεντούλα στο γραφείο του στρατιωτικού ανακριτή. Είναι η ευκαιρία για να πας και να δηλώσεις πχ αντιρρησίας ή άνθρωπος που λόγω ειδικών περιστάσεων δεν παροσιάστηκε αλλά θα το κάνει με την πρώτη ευκαιρία. Μπορείς πάλι και να μην πας καθόλου, να στείλεις ένα υπόμνημα με τις απόψεις σου ή να μην ασχοληθείς καν.
Αν παρουσιαστείς: κανένα πρόβλημα, στη χειρότερη των περιπτώσεων θα πληρώσεις ένα μικρό πρόστιμο.
Αν δεν παρουσιαστείς θα κηρυχθείς ανυπότακτος από το στρατοδικείο (συνήθως γίνεται μετά από κάποιους μήνες). Τα στοιχεία σου καταχωρούνται στο δίκτυο υπολογιστών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης (τερματικά υπάρχουν στα αστυνομικά τμήματα, νομαρχίες, σημεία εισόδου-εξόδου από τη χώρα, προξενεία κλπ) και σου απαγορεύεται η αποδημία αλλά και η η έξοδος από τη χώρα. Οι νομαρχίες δεν σου εκδίδουν διαβατήριο (περισσότερα στη σελίδα για τα ταξιδιωτικά έγγραφα).
Σύλληψη ανυπότακτων
• Αν είσαι γνωστός ποδοσφαιριστής μη φοβάσαι τίποτε! Θα σκοτωθούν να σε διευκολύνουν οι υπουργοί!
• Αν κουβαλάς βόμβες της 17 Νοέμβρη και σου σκάνε στα χέρια τότε μπορεί να συλληφθείς.
• Αν σε λένε Λεσπέρογλου, κυκλοφορείς με ψεύτικο διαβατήριο και θεωρείσαι τρομοκράτης και ύποπτος δολοφονιών και τότε μπορεί να καταδικαστείς για ανυποταξία μέχρι να βρεθεί άλλος τρόπος να σε χώσουν σε φυλακή.
• Αν είσαι γνωστός αντιρρησίας και επισκεφθεί το πατρικό σου σπίτι η αστυνομία τότε θα σε υποστηρίξει με ανακοίνωση τύπου η Διεθνής Αμνηστία. Η αλήθεια θα διαλύσει τις ψευδαισθήσεις των στρατόκαυλων.
Στη πράξη δεν διώκεται κανείς. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανυπότακτοι. Δεν θα μας χώραγαν οι φυλακές. Ο φόβος φυλάει τα έρημα.

Τι προβλέπει ο νόμος;
Εάν συλληφθείς αλλά υποσχεθείς ότι θα καταταγείς με την επόμενη ΕΣΣΟ τότε, κατά πάσα πιθανότητα, η αστυνομία και η στρατολογία θα σε αφήσουν ελεύθερο. Το στρατοδικείο θα σε (έχει ήδη) καταδικάσει σε πρόσθετη στρατιωτική υπηρεσία που είναι όμως εξαγοράσιμη.
Αν επιμένεις να αρνείσαι;
Η περίπτωση του γνωστού αντιρρησία Λάζαρου Πετρομελίδη είναι ενδεικτική: μετά από χρόνια καταδικάστηκε για την ανυποταξία του σε ποινή με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος. Παράλληλα, το στρατοδικείο αποφάσισε, δημιουργώντας πια νομολογία, ότι όλοι οι ανυπότακτοι, ανεξάρτητα από το πότε άρχισε η ανυποταξία του, θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για περίοδο ειρήνης.

Επαγγελματικά
Πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις ζητούν εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις/απαλλαγή αλλά δεν επιμένουν να δουν το απολυτήριο. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί αυστηρά προσωπικό έγγραφο και δεν υποχρεώνεσαι να τους το δείξεις. Κάποια ελεύθερα επαγγέλματα που απαιτούν άδεια εργασίας προϋποθέτουν τυπικά εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ή απαλλαγή αλλά αυτό παρακάμπτεται με πολλούς τρόπους. Εκκρεμείς στρατιωτικές υποχρεώσεις δεν αποτελούν εμπόδιο για διορισμό στο δημόσιο όμως (αντίθετα με τους "νόμιμα" απαλλαγέντες από τη στρατιωτική υποχρέωση: πολύτεκνοι, Ι5 κλπ) οι ανυπότακτοι δεν μπορούν να διοριστούν μόνιμοι στο δημόσιο παρά μόνο μέσω άλλης (κοινοτικής) ιθαγένειας.
Υπάρχουν παραδείγματα πολλών ανυπότακτων που ζούν και εργάζονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές κλπ χωρίς καμία ενόχληση από την αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου