Powered By Blogger

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Λύση στο ραχαλητό με... γαργαλητό της γλώσσας


Το... γαργαλητό της γλώσσας φαίνεται ότι είναι η νέα λύση για την αντιμετώπιση του ροχαλητού. Γίνεται με μία συσκευή που, κατά την εισπνοή, «ερεθίζει» ένα νεύρο στον λαιμό. Αυτό με τη σειρά του διεγείρει έναν μυ στη γλώσσα που βοηθάει στο να διατηρείται ο αεραγωγός ανοικτός κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στις σχετικές έρευνες το συγκεκριμένο σύστημα μείωσε περισσότερο από 50% τη σοβαρότητα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, δηλαδή του πιο κοινού αιτίου του ροχαλητού. Η συσκευή, η οποία αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρία Apnex, στοχεύει το υπογλώσσιο νεύρο που ελέγχει τον γενιογλωσσικό μυ, ο οποίος υποχωρεί σε όσους πάσχουν από υπνική άπνοια. Διεγείροντας το νεύρο σκληραίνει ο μυς οπότε δεν υποχωρεί κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το σύστημα, το οποίο τοποθετείται στο σώμα με γενική αναισθησία, αποτελείται από έναν νευροδιεγέρτη, έναν αγωγό διέγερσης και σένσορες της αναπνοής. Στη διάρκειας δύο ωρών επέμβαση ο νευροδιεγέρτης εμφυτεύεται κάτω από την κλείδα. Από τη συσκευή ξεκινάει ένας αγωγός διέγερσης που κατευθύνεται κάτω από το δέρμα μέχρι το υπογλωσσικό νεύρο.

Το σύστημα αυτό μπορεί να βγαίνει εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω ενός τηλεκοντρόλ. Επίσης, διαθέτει έναν προγραμματιστή τον οποίο μπορεί να ρυθμίζει ο γιατρός ώστε να ελέγχει τα επίπεδα των ηλεκτρικών παλμών που στέλνει η συσκευή για την επίτευξη της διέγερσης.

hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου