Powered By Blogger

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα videogames


Πως επιβιώνεις στη Liberty City; Όπως κάθε απλός πολίτης, με πιστολίδια, καταδιώξεις και κλοπές! Πόσο συχνά συμβαίνουν ακρωτηριασμοί και σταυρώσεις; Στο κατά τα άλλα ήσυχο Silent Hill καθημερινά! Τι μπορείς να κάνεις σε έξι μέρες στη Fallujah; Να χρησιμοποιήσεις λευκό φώσφορο κατά του άμαχου πληθυσμού. Αυτά είναι τα πιο αμφιλεγόμενα videogames!

Grand Theft Auto IV

Ο Νίκο Μπέλιτς, βετεράνος του πολέμου στη Βοσνία, μεταναστεύει στις Η.Π.Α. για να κυνηγήσει το αμερικάνικο όνειρο. Ο Μπέλιτς είναι, όμως, η ενσάρκωση της σκοτεινής εκδοχής του. Προκειμένου να ανέλθει στην ιεραρχία του υπόκοσμου μπλέκεται σε σειρά εγκλημάτων και με σκανδάλων διαφθοράς.

Όταν κυκλοφόρησε το Grand Theft Auto IV o τύπος το «βάφτισε» εξομοιωτή τρομοκρατών καθώς η Liberty City ήταν πιστό αντίγραφο συγκεκριμένης αμερικάνικης πόλης και ο μόνος τρόπος επιβίωσης ήταν τα, πιστολίδια, οι κλοπές αυτοκινήτων και οι καταδιώξεις.

Παρά την αρνητική κριτική, οι πωλήσεις τους έφτασαν τα 3,6 εκατομμύρια αντίτυπα την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2008 τα 10 εκατομμύρια. Από τεχνικής άποψης θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα των videogames και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές σε ότι αφορά το role-playing, τα racing και τα ειδικά features.

State of emergency

Μια αστική εξέγερση είναι σε πλήρη εξέλιξη κοντά στο American Trade Organization και οδηγεί σε αύξηση της στρατιωτικής βίας και των πολιτικών δολοφονιών.

Φυσικά κάθε ομοιότητα του σεναρίου του State of emergency με τις ταραχές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 1999 ήταν τυχαία. Τόσο τυχαία που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε επικριτική ανακοίνωση για το θέμα.

Ευτυχώς για την κυβέρνηση, δε χρειάστηκε η λήψη περεταίρω μέτρων κατά της Rockstar Games, αφού οι κριτικές ήταν μετριότατες. Τα μοναδικά, ουσιαστικά, πλεονεκτήματα του παιχνιδιού ήταν η τιμή, η επιτυχία στην εξομοίωση της κίνησης εκατοντάδων ανθρώπων και το σατιρικό του χιούμορ.

Six Days in Fallujah

To Μάρτιο του 2004, 4 μισθοφόροι της Blackwater στο Ιράκ έπεσαν σε ενέδρα, συνελήφθησαν, ξυλοκοπήθηκαν και κάηκαν από Ιρακινούς αντάρτες. Η απάντηση της Αμερικάνικης κυβέρνησης ήταν άμεση. Με τρεις διαδοχικές επιχειρήσεις οι ΗΠΑ ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης. Αυτή είναι και η υπόθεση του Six Days in Fallujah.

Το γεγονός ότι μετά την πραγματική ανακατάληψη της Fallujah οι διαμαρτυρίες κατοίκων και ακτιβιστών ανάγκασαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παραδεχτεί ότι έγινε χρήση λευκού φωσφόρου κατά του άμαχου πληθυσμού δεν απασχόλησε κανένα στην Konami. Ευτυχώς κοινό και κριτικοί είχαν αντίθετη άποψη αναγκάζοντας την εταιρεία στην απόσυρση του.


Από men24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου