Powered By Blogger

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Jabulani...η πιο πολυσυζητημένη μπάλα του mundial


Όπως κάθε τουρνουά που... σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, δεν θα μπορούσε παρά να έχει τη δική του μπάλα.

Η Adidad «Jabulani» παρουσιάστηκε ως η πιο προηγμένη μπάλα, στην ιστορία του ποδοσφαίρου.


Ενδεχομένως και να είναι, όμως πριν από όλα αυτά, η περιβόητη Jabulani (Γιαμπουλάνι) είναι η πιο... πολυσυζητημένη «τρελόμπαλα» στην ιστορία των Παγκόσμιων Κυπέλλων.

Το όνομα μπορεί να μην είναι οικείο και ίσως ούτε ελκυστικό, όμως έχει λόγο... «Γιαμπουλάνι» στην γλώσσα των Ζουλού σημαίνει «Χαρούμενος» και μάλλον θέλει να αντιπροσωπεύει την ψυχολογία του ποδοσφαιριστή, που την έχει στα πόδια του.


Σχεδιάστηκε με έναν τελείως καινούργιο τρόπο, αποτελούμενη από 8 θερμαινόμαινα, τρισδιάστατα πλασιωμένα επίπεδα τμήματα, τα οποία είναι σφαιρικά λαξευμένα από αιθυλένιο βινύλιο οξεϊκής κυτταρίνης και θερμοπλαστική πολυουρεθάνη (!!!).

Η επιφάνεια της μπάλας είναι αυλακωμένη, με μία τεχνολογία που ανέπτυξε η Γερμανική κατασκευαστική εταιρία ονόματι «GripnGroove», που έχει ως στόχο να βελτιώσει την αεροδυναμική της μπάλας.

Εκτός από τη «λειτουργικότητα», σε μία μπάλα παίζει σημαντικό ρόλο και η εμφάνιση.

Και για τον... καλλωπισμό της «Γιαμπουλάνι» χρησιμοποιήθηκαν 11 διαφορετικά χρώματα, που συμβολίζουν τους 11 ποδοσφαιριστές μίας ομάδας, όπως και τις 11 διαφορετικές γλώσσες που θα... ακουστούν από τις ομάδες, στη διάρκεια της διοργάνωσης.

extra sports

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου