Powered By Blogger

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Εμπορευματοποίηση του σεξ


Του Ζήση Παπαθανασίου (επ. καθηγητής Γυναικολογίας, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου).

Το σεξ τείνει να καταστεί ο μόνος τρόπος επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης του ανθρώπου, καθώς η συντροφικότητα, η φιλία, οι οικογενειακές σχέσεις και οι κοινωνικές επαφές έχουν ατονήσει.

Το αποτέλεσμα είναι να καταντήσει για πολλούς ανθρώπους το πιό προβληματικό κομμάτι της ζωής τους. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίος φθίνει η σεξουαλικότητα του σύγχρονου ανθρώπου, είναι οι εξής:

Η εμπορευματοποίηση του σεξ

Οι βιντεοταινίες πορνό σημειώνουν ρεκόρ πωλήσεων σε όλο τον κόσμο. Και όμως, έχουν το μικρότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με τις άλλες. Γιά τα περισσότερα περιοδικά ποικίλης ύλης είναι κοινό μυσιτκό ότι η αρθρογραφία γύρω από το σεξ αυξάνει τις πωλήσεις. Παράλληλα, τα σίριαλ στην τηλεόραση έχουν απαραιτήτως προκλητικές ερωτικές σκηνές που ανεβάζουν την τηλεθέαση. Τέλος, ειδική κατηγορία περιοδικών με υψηλές πωλήσεις έχει σχεδόν ως αποκλειστικό περιεχόμενο την πορνογραφία.

Η παραπληροφόρηση γύρω από το σεξ

Κλασικό παράδειγμα είναι η συνεχής αρθρογραφία γύρω από το...μέγεθος του πέους! Οι εξωπραγματικές διαστάσεις που του αποδίδονται και η σύνδεση του μεγάλου πέους με την ικανοποίηση και τον οργασμό της γυναίκας μπλοκάρουν τους άντρες και τους καθηλώνουν σε λανθασμένες απόψεις. Παράλληλα, η πρώτη φορά στο σεξ προβάλλεται μέσα από τρομακτικές εικόνες που προβληματίζουν τους νέους και τους οδηγούν στη μοναχική σεξουαλικότητα...

Η πλήρης ‘διαφάνεια’ της σεξουαλικότητας

Είναι βασικός κοινωνικός κανόνας ότι το σεξ δεν γίνεται δημόσια, καθώς αποτελεί μία προσωπική στιγμή του ζευγαριού. Στην εποχή μας, η εμπορευματοποίηση του σεξ έφερε τις κάμερες και τον φωτογραφικό φακό αντιμέτωπους με τη σεξουαλική πράξη. Βιντεοταινίες, κινηματογράφος, φωτογραφίες, περιγραφές που έχουν ως σκοπό να διεγείρουν σεξουαλικά, προβληματίζουν μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού γύρω από τη σεξουαλικότητα. Η απόλυτη διαφάνεια ολοκληρώθηκε πλέον και με το Διαδίκτυο.

Η κατάργηση του ιδιωτικού ασύλου

Η τεχνολογία σε συνδυασμό με την άκρατη εμπορευματοποίηση του σεξ, οδήγησαν στο να βλέπουμε την ερωτική ζωή ανυποψίαστων ζευγαριών να γίνεται βιντεοταινία με σκοπό την πώληση.

Η διεθνοποίηση του άγχους

Το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης είναι μία ιδιαίτερη μορφή άγχους που καλλιεργείται συστηματικά από την σύγχρονη κοινωνία και ένα μέρος των ΜΜΕ.

Διαβάσαμε στο www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου