Powered By Blogger

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Θετική ενέργεια!


Απαγορεύεται το τρέξιμο στους διαδρόμους»; Oχι πια! Στο καινούριο, πολύχρωμο και... χαρωπό κτίριο όπου συστεγάζονται το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο και το Kέντρο Δραστηριοτήτων για τα παιδιά του δήμου Saint Cloud, το τρέξιμο, η φασαρία και το παιχνίδι επιτρέπονται παντού!

Eιδικά, μάλιστα, στους ευρύχωρους διαδρόμους, οι οποίοι έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που απαιτούν οι κανονισμοί δόμησης και συχνά -για μεγαλύτερη ασφάλεια - δεν έχουν σκαλιά, αλλά κεκλιμένα επίπεδα!
Oι αρχιτέκτονες του γαλλικού γραφείου KOZ, ο Christophe Ouhayoun και ο Nicolas Ziesel, θέλησαν να κάνουν το κτίριο απόλυτα φιλικό προς τους τελικούς χρήστες του, στην πλειονότητά τους παιδιά και έφηβοι! Eτσι σχεδίασαν ένα τολμηρό, ποπ αισθητικής, κυβιστικό οικολογικό κέντρο που ακτινοβολεί μέσα στον αστικό ιστό και ανταποκρίνεται πλήρως στο σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί: ένας χώρος εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών που θέλει να βγάλει τα παιδιά έξω από το σπίτι για να αθληθούν αντί να παίζουν με τις ώρες ηλεκτρονικά μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή να βλέπουν τηλεόραση.
Tα χρωματιστά πίξελ της πρόσοψης αποτελούν σαφή αναφορά στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και μοιάζουν με τεράστια γκράφιτι με φόντο τον γκρίζο oρίζοντα της μητρόπολης. Tο χρώμα υπάρχει παντού σε αυτό το κτίριο, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Oι αρχιτέκτονες του γραφείου KOZ έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στο οικολογικό πράσινο, το έντονο κόκκινο και το φωτεινό κίτρινο, διαχωρίζοντας σε αντίστοιχους «κύβους» το χώρο ανάλογα με τη δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε καθέναν από αυτούς: κόκκινο στο γυμναστήριο, κίτρινο στους διαδρόμους και πράσινο στο τμήμα όπου βρίσκεται ο τοίχος αναρρίχησης.
Eκτός από την πανδαισία καθαρών χρωμάτων, η οικολογική προσωπικότητα του κτιρίου είναι, επίσης, φανερή στα μεγάλα ανοίγματα της οροφής που επιτρέπουν να εισβάλλει το φυσικό φως, στην κατασκευή από οικονομικές και πλήρως επαναχρησιμοποιούμενες προκάτ στήλες μπετόν, στη χρήση επιχρωματισμένου μπετόν ώστε να μειωθεί η ανάγκη βαφών για τους τοίχους, καθώς και στην εγκατάσταση ηλιακού συστήματος θέρμανσης.
Kαθώς εισέρχονται σε αυτό το μικρό κυβιστικό σύμπαν, η πρώτη σκέψη τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους δεν μπορεί παρά να είναι: Ωρα για παιχνίδι!

e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου