Powered By Blogger

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Το φαινόμενο της Πεταλούδας

«Η συμπεριφορά ενός δυναμικού συστήματος εξαρτάται από τις μικρές αρχικές συνθήκες του».

Σε ένα χαοτικό σύστημα, όπως το παγκόσμιο κλίμα, η μικρότερη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανακατατάξεις. Στη θεωρία, μια πράξη τόσο μικρή όσο η κίνηση των φτερών μιας πεταλούδας στη Βραζιλία θα μπορούσε να προκαλέσει τυφώνα στο Τέξας ύστερα από εβδομάδες.

Ο Λόρεντζ, επιστήμονας της ατμόσφαιρας, ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε υπολογιστικά μοντέλα της ατμόσφαιρας και τα χρησιμοποιούσε για την πρόβλεψη του καιρού. Ενώ δούλευε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέττης, ανέπτυξε ένα απλό υπολογιστικό μοντέλο πρόβλεψης των καιρικών μεταβολών σε διάφορους τόπους. Σε μια από τις εξισώσεις του χρησιμοποίησε έναν στρογγυλοποιημένο αριθμό για παράδειγμα 0.506 αντί για 0.506127. Με έκπληξη παρατήρησε ότι το μοντέλο του τώρα προέβλεπε διαφορετικές συνθήκες. Αυτό που αποδείκνυε ότι ακόμα και μια μικρή αρχική απρόβλεπτη συνθήκη, όπως η κίνηση μιας πεταλούδας, θα μπορούσε να προκαλέσει μεταβολή στις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες.
Το φαινόμενο της πεταλούδας αποτελεί απλώς μια όψη της θεωρίας του χάους, μια νέα και συναρπαστική περιοχή η οποία περιγράφει άτακτα συστήματα. Η συμπεριφορά ενός χαοτικού συστήματος είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί μεταβλητοί ή άγνωστοι παράγοντες στο σύστημα. Η θεωρία του χάους εφαρμόζεται σήμερα σε πολύ διαφορετικά πεδία, όπως το χρηματιστήριο, οι επιδημίες ασθενειών και οι πληθυσμοί άγριων ζώων. Έντουαρντ Λόρεντζ (γεν. 1917μ.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου