Powered By Blogger

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Η επέλαση των διαδικτυακών τραπεζών - Ήρθαν για να μείνουν.

Η επέλαση των διαδικτυακών τραπεζών. Ήρθαν για να μείνουν.

Έχει δεν έχει τέσσερα χρόνια που έκαναν την εμφάνιση τους οι  Fintech Banks(διαδυκτιακές τράπεζες). Τι στο καλό όμως είναι αυτές?  O όρος "Fintech" προέρχεται απο το  "financial technology" και περιγράφει τις νέες τεχνολογίες που δημιουργούνται με σκοπό να προσφέρουν μια εξελιγμένη και περισσότερο αυτοποιημένη εμπειρία στις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την οικονομία και πλέον όχι μόνο. 

Μία από τις πολύ επιτυχημένες  Fintech Banks της Αγγλίας που πλέον πέρασε και στην άλλη μεριά του ατλαντικού, είναι και η Monzo η οποία ξεκίνησε ως Mondo και ως μία προπληρωμένη κάρτα η οποία συνδεόταν με την εφαρμογή της στο κινητό. Ως χρήστης είχες τη δυνατότητα να φορτίσεις τη κάρτα σου με χρήματα σε χρόνο μηδέν μέσω του  apple pay το οποίο συνδέονταν με τον τραπεζικό σου λογαριασμό. Αυτό που έκανε ξεχωριστή όμως αυτή τη κάρτα πέρα απο το κοραλί της χρώμα που ενθουσίαζε τους πάντες ήταν το γεγονός οτι έβλεπες επιτόπου πόσα χρήματα έχεις ξοδέψει και που, όταν στη χρήση της κάρτας της κύριας τράπεζας σου έχανες το λογαριασμό αφου δεν γνώριζες πόσα χρήματα έχεις ξοδέψει.  Η  Monzo σου έστελνε αμέσως ειδοποίηση έτσι είχες τον έλεγχο των χρημάτων στα χέρια σου. Επίσης ήταν,αν όχι η πρώτη, αλλά απο τις πρώτες που καθιέρωσε το πάγωμα και ξεπάγωμα της κάρτας σε περίπτωση που την έχανες με ένα μόνο κλίκ στο κινητό.

Μετά από όχι πολλά χρόνια η Monzo πάυει πια να είναι μια προπληρωμένη κάρτα και γίνεται μια μη-κανονική, κανονική τράπεζα. Έχει την σύσταση της τράπεζας αλλά δεν είναι μια κλασική τράπεζα όπως αυτές που γνωρίζεις. Δεν έχει γκισέ, δεν περιμένεις στην ουρά, δεν σου γίνονται τα νεύρα κρόσια. Οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεσαι μπορείς να την βρεις διαδυκτιακά με ζωντανή εξυπηρέτηση απο το chat μέσω της εφαρμογής. Με την εξυπηρέτηση να είναι μία απο τις καλύτερες που υπάρχουν στην αγορά.  Χρειάζεσαι τραπεζικό λογαριασμό; Τον έχεις σε μόλις λίγα λεπτά. Τραπεζική δήλωση;  το ίδιο. Προσφέρει υπηρεσίες που η κλασσική σου τράπεζα δεν προσφέρει όπως η δημιουργία οικονομικών στόχων, η στρογγυλοποίηση ποσού που πληρώνεις με σκοπό να σώσεις και να μεζέψεις μερικά χρήματα σε παράλληλο ηλεκτρονικό κουμπαρά καθώς και το να εχεις διαθέσιμο τον μισθό σου μια μέρα νωρίτερα απο αυτή που κανονικά πληρώνεσαι.

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα όμως του ιδρυτή της Tom Blomfield, είναι η πολύ γερή πελατιακή βαση που δημιούργησε εξ αρχής. Η δημιούργία μιας κοινότητας που ο καθένας νιώθει οτι πραγματικά συνεισφέρει στη δημιουργία μιας τράπεζας που θα τον εξυπηρετει απόλυτα. Μιλάμε για αφοσιωμένους ακολούθους της Monzo. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη δύναμη της συγκεκριμένης τράπεζας εν αντιθέση των άλλων όμοιων της όπως η Revolut, N26 και  Starling.

Η συγκεκριμένη τράπεζα δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, είναι όμως η Revolut και η N26.  Προφανώς και δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες που έχει η χρήση τους στην αγγλία εξαιτίας του διαφορετικού τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών στην Ελλάδα, όμως και πάλι αξίζει να τις δοκιμάσεις για να ζήσεις μια διαφορετική τραπεζική εμπερία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου