Powered By Blogger

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Η Google γνωρίζει ποιος είσαι, ποιοι είναι οι φίλοι σου, τι καταναλώνεις...


Στην εποχή του Διαδικτύου τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν... παρελθόν.

Οποιαδήποτε κίνηση στον παγκόσμιο ιστό καταγράφεται, αποθηκεύεται και μπορεί στο μέλλον να ανασυρθεί από τις βάσεις δεδομένων... και να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας!

Όπως δήλωσε πρόσφατα, ο Ερικ Σμιντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Google, «γνωρίζουμε ποιοι είστε, ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας και ποιοι είναι οι φίλοι σας».


O πρόεδρος της Google κ. Σμιντ έκανε μια ζοφερή πρόβλεψη, λέγοντας ότι στο μέλλον πολλοί νέοι άνθρωποι, θα χρειαστεί να αλλάξουν το όνομά τους, προκειμένου να αποστασιοποιηθούν από εν δυνάμει ενοχοποιητικές πληροφορίες, για το άτομό τους.

Πληροφορίες που εύκολα μπορεί κανείς να βρει στα προφίλ των φίλων τους στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το ΜySpace. Οι δηλώσεις αυτές ξεσήκωσαν μια mini θύελλα, ιδιαίτερα σε όσους ασχολούνται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων online.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σμιντ κάνει ανάλογες δηλώσεις. Πριν από λίγους μήνες είχε τονίσει: «Αν κάνετε κάτι που δεν θα θέλατε οι άλλοι να γνωρίζουν, ίσως δεν θα έπρεπε να το κάνετε».


Ειδικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβάει κανείς με «έξυπνα» κινητά και ψηφιακές κάμερες που έχουν ενσωματωμένο GΡS.

Επισημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τέτοιες διαρροές πληροφοριών, είναι να απενεργοποιήσετε από την κάμερα ή το τηλέφωνό σας αυτή την εφαρμογή, μια διαδικασία περίπλοκη, αλλά απαραίτητη για όσους δεν θέλουν να αποκαλύψουν ανάλογες πληροφορίες.


«Ο,τι ανεβαίνει στο Ιnternet, μένει»

Ο κ. Βασίλης Βλάχος, καθηγητής Πληροφορικής στο ΤΕΙ Λάρισας, μας λέει ότι οι πιο συνηθισμένες καταγγελίες σχετικά με την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο «έχουν να κάνουν με την εκβιαστική δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών, σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook».

Σημειώνει ότι στο εξωτερικό είναι συνηθισμένο κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνέντευξης, να σου ζητήσουν να ανοίξεις τη σελίδα που έχεις στο Facebook ή στο ΜySpace. «Είναι γεγονός πως ό,τι ανέβει στο Ιnternet δεν φεύγει από εκεί. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι προτού ανεβάσουμε κάτι» τονίζει.

Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου