Powered By Blogger

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Ιός του έρπη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα


Ένα γενετικά τροποποιημένο ιό του έρπη χρησιμοποίησαν Βρετανοί επιστήμονες για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα και να θεραπεύσουν με επιτυχία ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο.

Μια μικρή κλινική δοκιμή σε 17 ασθενείς σε νοσοκομείο του Λονδίνου έδειξε ότι η χρήση του ιού, μαζί με τις κλασικές μεθόδους της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας, κατέστρεψε τους όγκους στους περισσότερους ασθενείς, που έπασχαν από καρκίνο του στόματος, της γλώσσας και του λαιμού, σύμφωνα με το BBC.

Ο μεταλλαγμένος ιός του έρπη διεισδύει στα καρκινικά κύτταρα, πολλαπλασιάζεται στο εσωτερικό τους και τα εξοντώνει από μέσα. Επίσης, ο ιός έχει προγραμματιστεί να παράγει μια πρωτεϊνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, ενώ δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα. Περαιτέρω κλινικές δοκιμές έχουν προγραμματισθεί εντός του έτους.

Οι ερευνητές, υπό τον δρα Κέβιν Χάριγκτον του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, ανέφεραν ότι άρχισαν επίσης κλινικές δοκιμές με ασθενείς που πάσχουν και από άλλα είδη καρκίνου, όπως του δέρματος.

Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι από τους 17 ασθενείς στους οποίους εισήλθε ο ιός του έρπη, μαζί με την κλασική αντικαρκινική θεραπεία, το 93% δεν εμφάνιζε κανένα ίχνος καρκίνου μετά την χειρουργική αφαίρεση των όγκων. Δύο χρόνια μετά, οκτώ στους δέκα ασθενείς (ποσοστό 82%) δεν είχαν υποτροπή, ενώ μόνο δύο επανεμφάνισαν καρκίνο.

Συγκριτικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 35% - 55% των ασθενών που ακολουθούν την κλασική αντικαρκινική θεραπεία (χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία), χωρίς τη βοήθεια του ιού του έρπη, επανεμφανίζουν καρκινικούς όγκους μετά από δύο χρόνια, συνεπώς η νέα μέθοδος φαίνεται να έχει σαφή ευεργετικά αποτελέσματα.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου