Powered By Blogger

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Οι επιπτώσεις της χρήσης ακουστικών στην ακοή


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American Medical Association, πολλοί νέοι εμφανίζουν συμπτώματα βαρηκοΐας ως αποτέλεσμα της χρήσης ακουστικών.


Το 20 τοις εκατό των αμερικάνων εφήβων αντιμετωπίζει πρόβλημα ακοής στις υψηλές συχνότητες, ως αποτέλεσμα της χρήσης ακουστικών.

Σαφείς ερμηνείες για το μηχανισμό του φαινομένου είναι δύσκολο να δωθούν, ωστόσο οι ερευνητές είναι σαφείς σε σχέση με τη δράση των ακουστικών.

«Ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να είναι προσεκτικός» δήλωσε ο Γκάρι Κέραν, επικεφαλής της μελέτης σε νοσοκομείο της Βοστόνης που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ.

Η ομάδα του Δρ Κέραν συνέκρινε 3.000 εφήβους που εξετάστηκαν από ωτορινολαρυγγολόγο το διάστημα 1988-1994 με σχεδόν 1.800 συνομηλίκους τους που εξετάστηκαν το διάστημα 2005-2006.

Η ανάλυση έδειξε ότι στο μεσοδιάστημα το ποσοστό των εφήβων με απώλεια ακοής εκτινάχθηκε από το 15% σχεδόν στο 20%.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απώλεια ακοής ήταν «ελαφράς» μορφής, η οποία ορίζεται ως αδυναμία ακοής ήχων με ένταση 16-24 decibel. Αυτό σημαίνει ότι ένας έφηβος με ελαφρά βαρηκοΐα δεν θα μπορούσε να ακούσει το θρόισμα των φύλλων, μια βρύση που στάζει, ή τη μητέρα του που ψιθυρίζει «καληνύχτα», εξήγησαν οι ερευνητές.

Η απώλεια ακοής αφορά κυρίως τις υψηλές συχνότητες, ένδειξη ότι οφείλεται σε υπερβολικά δυνατούς ήχους. Τα άτομα με απώλεια στις υψηλές συχνότητες «ακούν καθαρά όλα τα φωνήεντα, μπορεί όμως να χάνουν ορισμένα σύμφωνα» πρόσθεσε ο Δρ Κέραν.

men24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου