Powered By Blogger

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Δύο ζώα που χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς

Αρουραίοι
Παλιά, όταν χρησιμοποιούσαν ποντίκια ως όπλα, το πιο συνηθισμένο, ήταν να τα βάζουν φωτιά και να τα πετάνε στα χωρία του εχθρού ή στα μέρη όπου στρατοπέδευαν τα στρατεύματα. Το πρόβλημα σε αυτήν την μέθοδο ήταν ότι το ζώο μπορούσε να επιστρέψει πίσω, προκαλώντας καταστροφές και στο δικό σας στρατόπεδο. Οι αρουραίοι χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον με αυτόν τον τρόπο, αλλά και σαν βιολογικά όπλα.

Το 1346, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης Genoese Kaffa ο Μογγόλος στρατός άρχισε να πετάει νεκρούς αρουραίους, με την ελπίδα να διαδοθεί η πανούκλα πιο γρήγορα.

Η πιο πρόσφατη χρήση των αρουραίων για στρατιωτικούς σκοπούς, είναι στην ανίχνευση των ναρκών ξηράς. Μια βελγική επιχείρηση έχει εκπαιδεύσει τους αφρικανικούς αρουραίους, για να εντοπίζουν τις θαμμένες βόμβες και τις νάρκες ξηράς. Οι αρουραίοι εκπαιδεύονται για να μυρίσουν το εκρηκτικό υλικό που περιέχουν οι νάρκες και αφού το κόστος τους είναι ελάχιστο και η όσφρηση τους σαν του σκύλου, είναι μια εύκολη, γρήγορη και οικονομική λύση. Επίσης, λόγο του μικρού μεγέθους τους, σπανίως προκαλούν ενεργοποίηση της νάρκης, ακόμα και εάν περάσουν από πάνω της.
Χρησιμοποιούνται αυτήν την περίοδο στη Μοζαμβίκη για να καθαρίσουν τις νάρκες ξηράς από τον εμφύλιο πόλεμο.


Δελφίνια
Η χρήση των δελφινιών για στρατιωτικού σκοπούς άρχισε τη δεκαετία του '60, όταν το Αμερικανικό Ναυτικό δημιούργησε ένα πρόγραμμα για να μελετήσει αυτά τα θηλαστικά, ώστε να σχεδιάσει καλύτερες τορπίλες. Εντυπωσιασμένοι με τη νοημοσύνη των δελφινιών, άρχισαν ένα πρόγραμμα για την χρήση των δελφινιών σε ποικίλες καταστάσεις. Από το να καθοδηγούν χαμένους δύτες, μέχρι και να δολοφονούν τους δύτες του εχθρού. Στο πλαίσιο ενός προγράμματος αποκαλούμενου "Swimmer Nullification", οι υποδερμικές βελόνες που περιείχαν συμπιεσμένο CO2 τοποθετούνταν στο δελφίνι, το οποίο είχε εκπαιδευτεί να το εκχύει στους δύτες που θα βρισκόντουσαν σε απαγορευμένες περιοχές.
Έχει αναφερθεί ότι 40 βατραχάνθρωποι Viet Cong και δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ από τα δελφίνια μ' αυτόν τον τρόπο.

Αυτήν την περίοδο, τα δελφίνια χρησιμοποιούνται στο Ιράκ και στην περιοχή του κόλπου στην αναζήτηση ναρκών, ώστε να μπορούν να τις αποφεύγουν τα πλοία μέχρι να τις εξουδετερώσουν οι ειδικές ομάδες.

Από psaxtiria.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου