Powered By Blogger

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Νέα μόδα στην ελληνική κηποτεχνία-Κάθετη Φύτευση!!




Τα τελευταία χρόνια γίνεται και στη χώρα μας μια προσπάθεια να φυτευτούν δώματα, ταράτσες, βεράντες και να γίνουν μικροί κήποι στις πολυκατοικίες και τα σπίτια.Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν νέες εξελίξεις στις τεχνικές και το σχεδιασμό των χώρων πρασίνου διεθνώς. Μια επαναστατική πρόταση, που δεν μπορεί παρά να κινήσει το ενδιαφέρον σας, είναι η κάθετη φύτευση. Αξίζει να τη δοκιμάσετε...

Η πολυκατοικία που βλέπετε στη πρώτη φωτογραφία είναι στο κέντρο της Αθήνας και ίσως να είναι και η μόνη στο λεκανοπέδιο!! Φυσικά και δεν ακολούθησαν καμία τεχνική για τη κάθετη φύτευση, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σημασία, απλά φύτεψαν κισσούς και τους αφήσουν να αναρριχηθούν στο κτίριο.
Στην τρίτη φωτογραφία, που είναι ένας καταπράσινος τοίχος σε κτίριο της Ισπανίας, έχει δημιουργηθεί με την συγκεκριμένη φύτευση και τεχνική(εικ.2).

«Κάθετος κήπος»: Οι σύγχρονες εφαρμογές
Η νέα μέθοδος «κάθετου κήπου» απαιτεί την προσαρμογή πάνω στον τοίχο ειδικής υποδομής, η οποία αποτελείται από δοχεία που έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, κατάλληλο υπόστρωμα, αλλά όχι χώμα, αυτόματο σύστημα ποτίσματος και, βέβαια, φυτά. Το αποτέλεσμα είναι τόσο πρακτικό όσο και διακοσμητικό. Το ειδικό υπόστρωμα, χρησιμοποιείται μόνο για τη στήριξη των ριζών, ενώ τα φυτά καλλιεργούνται «υδροπονικά», δηλαδή παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία μέσα από το νερό, χωρίς να χρειάζονται χώμα, που θα επιβάρυνε την κατασκευή με υπερβολικό βάρος.

Τι προσφέρουν οι «κάθετοι κήποι»
Καλύπτοντας την επιφάνεια του τοίχου με φυτά, θα έχουμε οφέλη τόσο για το σπίτι όσο και για το ευρύτερο περιβάλλον μας:
● Βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα, επειδή τα φυτά συγκρατούν τα αιωρούμενα σωματίδια και τη σκόνη.
● Μειώνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
● Μειώνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου.
● Απορροφάται ποσότητα βροχής, οπότε και γίνεται καλύτερη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και μειώνονται οι πλημμύρες.
● Τα φυλλώματα απορροφούν τους ήχους, περιορίζοντας τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης.
● Προστατεύεται το ίδιο το κτίριο από τη φθορά του χρόνου.
● Τα κτίρια γίνονται πιο όμορφα.

1 σχόλιο:

  1. Πηγή;

    Κάθεστε και τα κάνετε αντιγραφή από διπλωματικές Φοιτητών. Ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή