Powered By Blogger

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Τι να τρώτε για να μην "κοιμάστε" στο τιμόνι

Αν το βράδυ δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και στη διάρκεια της ημέρας πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να νυστάζει, δεν είστε μόνοι. Είναι ενδεικτικό ότι ένας στους τρεις ενήλικες υποφέρει από συμπτώματα αϋπνίας, ενώ αρκετοί ταλαιπωρούνται από έντονη υπνηλία και κόπωση. Η υπνηλία πέρα από το…
γεγονός ότι σας δυσκολεύει στην καθημερινότητά σας, μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη όταν επιδίδεστε σε δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση και προσοχή, όπως η οδήγηση.

Τροφές που προκαλούν υπνηλία
Τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη και σεροτονίνη, όπως το πλούσιο σε υδατάνθρακες ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ψωμί ‘’ανοίγουν’’ την όρεξη για ύπνο και κατ’ επέκταση μειώνουν τα αντανακλαστικά μας.

Το αλκοόλ και τα γεύματα που είναι πλούσια σε λιπαρά προκαλούν επίσης υπνηλία.

Τροφές που ‘’ξυπνάνε’’ τον οργανισμό
Οι τροφές που περιέχουν το αμινοξύ τυραμίνη είναι αυτές που μας κρατάνε σε εγρήγορση. Η τυραμίνη προκαλεί την απελευθέρωση της νορεπινεφρίνης, διεγερτικό του εγκεφάλου, που μας διατηρεί σε εγρήγορση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη είναι τα τυριά, το ζαμπόν, το μπέικον, τα λουκάνικα, οι μελιτζάνες, οι τομάτες, το κόκκινο κρασί, οι πιπεριές, τα καπνιστά κρέατα, το ψάρι, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα. Γενικότερα τα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ενισχύουν την εγρήγορση του οργανισμού.

Η γνώμη του ειδικού
Ας δούμε τι συμβουλεύει η Σταυρούλα Τσατραφίλη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος:

*Όταν πρόκειται να οδηγήσουμε για πολύ ώρα φροντίζουμε να μην είμαστε ούτε νηστικοί ούτε φουσκωμένοι. Στην πρώτη περίπτωση τα ενεργειακά μας αποθέματα θα εξαντληθούν πολύ γρήγορα, ενώ στη δεύτερη το πολύ φαγητό θα μας δημιουργήσει πολύ γρήγορα έντονη υπνηλία και μειωμένα αντανακλαστικά.

*Αποφεύγουμε τον πολύ καφέ ή άλλα ροφήματα με υψηλή συγκέντρωση καφεΐνης, όπως αναψυκτικά τύπου κόλα, ροφήματα σοκολάτας, ενεργειακά ποτά. Τα ροφήματα αυτά μας δίνουν μια πρόσκαιρη ενεργειακή ώθηση, αλλά μετά από λίγο καταβάλλουν το σώμα και τις δυνάμεις μας.

http://endiaferonta.com/?p=13174

1 σχόλιο: