Powered By Blogger

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Barbie...το παιδικό όνειρο κάθε κοριτσιού!


H Barbie…Μια κούκλα. Με τις καμπύλες της, το σώμα μοντέλου, όλα τα καλλυντικά, τα φουστάνια και τα κοσμήματά της, το σπίτι της, η πισίνα της και ο φίλος της! Μια παραμυθένια ζωή. Τα έχουμε όλα! Ζούμε το ροζ παραμύθι μας! Η ζωή φαντάζει γεμάτη αίγλη, στρας, φλας και ρομάντζο. Βομβαρδιζόμαστε κάθε μέρα από την τηλεόραση για παιδικά παιχνίδια τα οποία έχουν να δώσουν μόνο πρότυπα. Η βιομηχανία θεάματος και ψυχαγωγίας πλέον κινείται μόνο σε αυτά τα επίπεδα. Γυναίκες μοντέλα που θα ζουν μέσα στην αίγλη. Άγραφο χαρτί η παιδική ψυχή καταγράφει τα πρότυπα και μεγαλώνοντας προσπαθεί να τα ακολουθήσει υποσυνείδητα. Χωρίς να το σκέφτεται. Έτσι είναι η ζωή. Από μικρό παιδί έτσι την έμαθε.
Και οι γυναίκες προσπαθούν να πιάσουν «το άπιαστο»,Πόσες φορές έχω δει και ξαναδεί αυτά τα θέματα να θίγονται στην blogoσφαιρα περιμένοντας εις μάτην μια απάντηση; Μα είναι απλό. Γιατί αυτά δίνουμε στα παιδιά μας από μωρά με τα «ανώδυνα» παιγνίδια που τους αγοράζουμε. Τα παιγνίδια του παιδιού όμως δεν είναι απλή ψυχαγωγία, είναι πρότυπο ζωής. Είναι αυτό που αποτυπώνεται στο βάθος του μικρού μυαλού τους από την αθώα και «αμόλυντη» ηλικία τους. Ηλικία που μολύνουμε καθημερινά με όσα κάνουμε.



ΑΘΩΑ Η ΕΝΟΧΗ?
Την άποψη του για το πόσο αθώα είναι η Barbie ως παιδικό παιχνίδι μας παραθέτει ο ψυχολόγος Γρηγόρης Βασιλειάδης.
«Η barbie είναι μια κούκλα που εκπροσωπεί το ιδανικό της γυναικείας ομορφιάς όπως είναι ιδωμένο από την πλευρά της γυναίκας. Εύκολα ένα κοριτσάκι μπορεί να δει τον μελλοντικό της κόσμο στο πρότυπο της Barbie. Σε αυτή την ηλικία τα κορίτσια γαλουχούνται με πρότυπα ομορφιάς που έχουν μια καθολική ισχύ παγκοσμίως. Είναι εύκολα στο να απορροφήσουν πρότυπα που θα τα κάνουν ιδεώδη και θα τα ακολουθήσουν στη ζωή τους. Αυτό το παιχνίδι αποτελεί μια ένεση κατευθυντικότητας που χειραγωγεί τα παιδιά κοινωνικοπολιτικά και αυτή η χειραγώγηση γίνεται με ανεπαίσθητο πρότυπο μέσα από ένα σύμβολο ομορφιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου